Βάλτε στη διατροφή σας το καρπούζι!

Το καρπούζι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η έντονη εφίδρωση, αυξάνουν τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε υγρά. Η χώρα μας φημίζεται για τα υπέροχα καλοκαιρινά της φρούτα. Αντί λοιπόν να αναζητήσουμε αναψυκτικά με ζάχαρη και χημικά, μπορούμε να ξεδιψάσουμε με νερό ή με φρούτα και κυρίως με καρπούζι, τον βασιλιά των φρούτων του καλοκαιριού. Ποιος δεν αγαπά το καρπούζι, που φέρνει στη μνήμη μας εικόνες από τα παιδικά μας καλοκαίρια, στην παραλία και στη γειτονιά να παίζουμε με μία φέτα καρπούζι στο χέρι.
Το 92% του καρπουζιού αποτελείται από νερό και το 8% από φυσικά σάκχαρα. Είναι διουρητικό συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους και στη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών. Ανά 100γρ. αποδίδει μόνο 30Kcal και περιέχει 8γρ. υδατάνθρακες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α η οποία προστατεύει το δέρμα από τη βλαβερή UV-ακτινοβολία και βιταμίνη C η οποία συμβάλλει στην παραγωγή του κολλαγόνου και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει βιταμίνη Β1 που ως συνένζυμο συμβάλλει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και βιταμίνη Β6 που συμμετέχει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, συντελώντας στην καλή πνευματική και ψυχική υγεία.
Το λυκοπένιο είναι αυτή η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι όπως και στη ντομάτα. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων και κάποιων μορφών καρκίνου. Το καρπούζι επίσης αποτελεί κύρια πηγή του αμινοξέος κιτρουλίνη, η οποία μέσα στο σώμα μας μετατρέπεται στο αμινοξύ αργινίνη που συμβάλλει στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Ακόμη περιέχει μαγνήσιο που είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος και κάλιο που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Για όλους αυτούς τους λόγους το καρπούζι αποτελεί μία υγιεινή, δροσερή, με χαμηλές θερμίδες επιλογή του καλοκαιριού!
 
Γουβιανάκη Άννυ
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Msc, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Yoga Instructor, Ενεργειακή θεραπεύτρια

Σχετικά Άρθρα